De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties
27-1-2016
Gisteren stond in de Eerste Kamer het debat over de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) op de rol. In het debat heeft staatssecretaris Wiebes een meerderheid van de Eerste Kamer achter zich gekregen voor zijn plan om de VAR te vervangen door de Wet DBA.
Wat houdt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties in?
De nieuwe wet moet de VAR-systematiek vervangen door modelcontracten, die door de
Belastingdienst zijn goedgekeurd. Het doel van de nieuwe wet is om schijnconstructies met zzp’ers aan te pakken. Op dit moment is maar moeilijk te controleren of een opdrachtnemer met een VAR ook echt een zelfstandige is.
Wat gaat er veranderen?
Overgangsregeling
De VAR vervalt vanaf 1 mei. Er komt een overgangstermijn voor een jaar tot 1 mei 2017. Een jaar waarin er vooral veel voorlichting komt en nog weinig handhaving.
Verantwoordelijkheid opdrachtgever wordt groter
Alleen als opdrachtgever en opdrachtnemer daadwerkelijk conform het goedgekeurde contract werken, lopen zij geen risico op naheffingsaanslagen en boetes. In tegenstelling tot bij de VAR geldt dit risico niet alleen voor de opdrachtnemer. De opdrachtgever heeft een grote rol in de keuze en invulling van het contract, en daardoor ook een grote verantwoordelijkheid.
De definitieve stemming over het wetsvoorstel heeft 2 februari plaatsgevonden. Lees ook het recentere artikel "Vragen en antwoorden over DBA".