22-04-2021

Dit moet je weten over de kleineondernemers- regeling

In 2020 werd de kleineondernemersregeling (KOR) in het leven geroepen. Deze regeling zorgt ervoor dat je als ondernemer minder of zelfs helemaal geen btw hoeft af te dragen. Maar wanneer kom je in aanmerken voor de kleineondernemersregeling in 2021?

Regeling

Wat houdt de kleineondernemersregeling in?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de kleineondernemersregeling inhoudt. Vanaf 1 januari 2020 is de kleineondernemersregeling gemoderniseerd. Voorheen werd de KOR bepaald over de btw die je op jaarbasis ontvangt. Tegenwoordig wordt er gekeken naar de jaaromzet. Vanaf 2020 is het voor ondernemers met een omzet minder dan €20.000 een optie om te kiezen voor een vrijstelling van de btw-plicht. Dit houdt in dat je geen btw hoeft te factureren aan je klanten of opdrachtgevers. Bovendien hoef je ook geen omzetbelasting meer te doen. Let op: als je onder de kleineondernemersregeling valt mag je ook niet meer btw aftrekken aan ondernemers die aan jou factureren.

Regeling

KOR 2021 en corona

Door de coronapandemie komen steeds meer bedrijven in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. De Belastingdienst roept ondernemers op om goed te overwegen of zij gebruik moeten maken van de regeling. Het is niet meteen een goed uitgangspunt om voor de KOR 2021 te kiezen door corona. Dit komt mede doordat je een deelname afsluit voor ten minste drie jaar. Daarom is de KOR-regeling alleen aantrekkelijk voor ondernemers die meer btw moeten betalen dan dat ze terugkrijgen.

Voorwaarden

Voorwaarden

Ben je benieuwd of jij in aanmerking komt voor deze regeling? Je komt alleen in aanmerking voor de KOR wanneer je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je omzet is niet hoger dan €20.000 per jaar
  • Je bent btw-ondernemer
  • Je bent ondernemer in Nederland

Let op: de regeling gaat pas het volgende kwartaal in dat jij je inschrijft als ondernemer of dat je gebruik wilt maken van de regeling. Daarbij is het wel belangrijk dat je dit uiterlijk vier weken voor de gewenste ingangsdatum aangeeft bij de Belastingdienst. Wanneer de regeling nog niet in is gegaan, dien je wel gewoon belasting te betalen.

Meer informatie?
Meer weten over de kleineondernemersregeling

Denk jij dat de kleineondernemersregeling geschikt is voor jou als ondernemer? Wil je graag weten of jij in aanmerking komt voor deze regeling en of het verstandig is voor jou als bedrijf? Wij helpen je hier graag mee! Neem contact met ons op.

Deel dit artikel