21-03-2022

Stagiair aannemen: waar moet je aan denken?

Voor veel ondernemers is een stagiair een handje extra in drukke tijden. Daarnaast is het een mooie kans om een veelbelovend talent de kans te geven om bij jou te komen werken na de stageperiode. Een stagiaire is meer dan alleen een goedkope kracht. Studenten hebben een fris perspectief en zijn makkelijk in te zetten. Zorg er wel voor dat je weet hoe een stageovereenkomst werkt en dat je op tijd de belangrijkste zaken regelt.

Wat is een stagiair?

Stagiairs zijn werknemers die bij een bedrijf werken door stage te lopen. Dit is een onderdeel van hun opleiding. Vaak is dit dan ook verplicht. Er zijn verschillende soorten stages. Zo zijn er werkstages, snuffelstages, afstudeerstages, meeloopstages en leerwerkplekken.

Waar moet ik aan denken bij het aannemen van een stagiair?

Met een stagiair sluit je een stageovereenkomst. Hierin staan o.a. de leerdoelen, werkzaamheden, werktijden, aansprakelijkheid en een eventuele stagevergoeding. Er zijn ook een aantal verplichtingen voor jouw bedrijf wat er in het contract komt te staan ten aanzien van de stageovereenkomst. Zo moet de student moet voldoende ruimte krijgen tijdens de stage om de specifieke schoolopdrachten uit te voeren en daarbij moet de student voldoende begeleiding krijgen.

Stagevergoeding

Het is niet verplicht om een stagevergoeding te betalen. Het kan wel zijn dat dit voorgeschreven is door de verplichte cao van jouw bedrijf. Het is overigens wel vrij gebruikelijk om een stagiair een financiële tegemoetkoming te geven. Een universitaire student krijgt gemiddeld een stagevergoeding van tussen de 250 en 450 euro per maand. De gemiddelde stagevergoeding van een hbo-student ligt tussen de 200 en 350 euro per maand. Wanneer een stagiair een stagevergoeding ontvangt is er sprake van een fictieve dienstbetrekking. De stagiair is dan verzekerd voor de ziektewet en de Wajong en ook de zorgverzekeringswet.

De voordelen van een stagiair

  • Stagiairs zijn jong en enthousiast;
  • Stagiairs hebben vaak een frisse en andere kijk op bepaalde zaken. De student is nog in opleiding en beschikt over de meest actuele specialistische vakkennis;
  • Stagiairs bezorgen je een goed imago en meer naamsbekendheid bij scholen en opleidingsinstituten;
  • Stagiairs zijn goedkoop. Het kost je als werkgever hooguit een stagevergoeding;
  • Uiteindelijk kunnen stagiairs doorgroeien tot jouw toekomstige werknemer.

Hoe vind ik een stagiair?

Er zijn verschillende manieren om een stagiair te vinden. Dit kan door middel van social media en er zijn vele vacaturebanken voor stageprojecten zoals: stagemotor.nl, vacatures.nl en indeed.nl. Op deze websites kan er zelf een vacature worden geplaatst of je kan zoeken in de database met studenten die een stage zoeken.

Heb je op korte termijn extra handjes nodig, maar bij voorkeur met meer ervaring dan een stagiair? Met payroll van payroll select heb je snel de beste mensen, zonder bedrijfsrisico’s en zonder dat je ergens aan vast zit. Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Deel dit artikel