30-01-2021

Toenemende zorgen voor flexwerkers

De coronacrisis zorgt voor veel geldzorgen bij ondernemers. Vooral voor flexwerkers zijn deze problemen enorm. Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting is gebleken dat het aantal flexwerkers die nu kampt met geldzorgen is gestegen van 36 procent in zomer 2020 naar 43 procent in januari 2021. Dit is een aanzienlijke stijging in een korte periode. De voornaamste reden hiervoor is dat vooral flexwerkers te maken krijgen met urenverlies, want de werknemers met een vast contract hebben meer zekerheid. Er zullen daarom eerder uren worden geschrapt bij flexwerkers.

Benader de mensen die hulp nodig hebben

Maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat dit percentage niet blijft stijgen? Het is belangrijk om zelf ook die flexwerkers te benaderen. Niet elke flexwerker gaat direct op zoek naar hulp en daarom moeten wij hun tegemoetkomen. Het wil niet zeggen dat je ze direct werk moet aanbieden, maar je kunt ze ook doorverwijzen naar anderen voor eventuele hulp of werkzaamheden. In deze coronacrisis is het juist belangrijk dat we elke ondernemer helpen. Daarbij moeten we de flexwerkers niet vergeten.

Meldpunt voor financiële problemen

Uit onderzoek is ook gebleken dat er geen centraal meldpunt is voor mkb-ondernemers en flexwerkers wanneer zij grote financiële problemen hebben. Daarbij zijn zij ook niet goed op de hoogte van alternatieve financieringsvormen. Hierdoor wordt er ook niet goed in kaart gebracht waar deze problemen zich bevinden. Vaak als zij wel op zoek gaan naar hulp, komen ze terecht in tussen verschillende partijen die allerlei verschillende belangen hebben. Hierdoor worden ze alsnog niet geholpen.

Samen sterk

Ondanks dat er veel steun is vanuit de overheid om deze coronacrisis aan te pakken, komt dit niet altijd bij iedereen terecht. De financiële problemen bij flexwerkers en mkb-ondernemers stapelen zich daarom steeds meer op. Het onderzoek heeft ook geconstateerd dat deze ondernemers te laat om hulp vragen en zitten zij eigenlijk al te diep in de problemen. Laten we eer met zijn allen voor zorgen dat iedereen hulp krijgt en dat er daarbij een centraal meldpunt komt voor iedereen. Deze coronacrisis moeten we samen doorkomen.

Kunnen wij als payroll select jou helpen bij geldzorgen voor flexwerkers? Neem dan gerust contact met ons op.

Deel dit artikel