30-05-2022

Wat is het verschil tussen payroll en salarisadministratie?

Stel je voor, je bent beginnend ondernemer en je neemt voor het eerst personeel aan. Ineens kom je de termen ‘payroll’ en ‘salarisadministratie’ tegen, maar je hebt geen idee wat de verschillen zijn. Veel mensen denken dat payroll simpelweg een andere benaming is voor salarisadministratie. Maar, dit is niet zo. In dit blog leggen we je uit wat het verschil is tussen payroll en salarisadministratie.

Wat is salarisadministratie?

Er is sprake van salarisadministratie als jij zelf als ondernemer personeel aanneemt, salarissen uitbetaald en verantwoordelijk bent voor de rest van de administratie rondom je personeel. Hier kan veel bij komen kijken, zoals het rekening houden met allerlei verschillende cao’s. Veel ondernemers besteden dit uit, vooral grotere bedrijven. Zij laten de salarisadministratie door iemand doen zoals een externe salarisadministrateur of bijvoorbeeld iemand binnen het finance team. Ook al besteed je de salarisadministratie uit, jij als ondernemer blijft eindverantwoordelijk.

Wat is payroll?

Maar, je kan als bedrijf ook de gehele salarisadministratie door derden laten doen, zoals een payroll bedrijf. De payrollorganisatie neemt alles uit handen, van alle juridische zaken tot de maandelijkse salarisuitbetaling. De werknemers van je bedrijf komen dan op de loonlijst van de payrollorganisatie te staan. Dit betekent ook dat zij voor de in- en uitdiensttreding verantwoordelijk zijn. Wij, payroll select, zijn zo’n organisatie die graag de salarisadministratie van je over neemt. Lees meer over de opties die wij jouw bedrijf bieden.

Payroll heeft twee verschillende werkgeverschap vormen: materieel en formeel.

Materieel werkgeverschap

Bij materieel werkgeverschap heb je zelf als bedrijf nog de touwtjes in handen. Je hebt bijvoorbeeld nog de controle over de indiensttredingen- en functioneringsgesprekken. De payrollorganisatie is als het ware bij jou in dienst. Je zult in je bedrijf dan ook weinig verschil merken tussen de payrollorganisatiemedewerkers en je eigen personeel.

Formeel werkgeverschap

Bij dit soort werkgeverschap geef je alle juridische zaken aan het payrollbedrijf. Denk hierbij aan bijvoorbeeld verzekeringen- en/of pensioensopbouw. Zo kun jij als ondernemer je op zaken richten die jij belangrijker vindt.

Het verschil

Dus, even kort de verschillen op een rijtje. Zo kun je als ondernemer goed beslissen hoe jij dit voor jouw bedrijf wilt regelen.

Salarisadministratie

  • Je neemt zelf personeel aan en zorgt voor de in- en uitdiensttreding. Ze staan dus bij jou op de loonlijst
  • Jij zorgt voor de juridische zaken rondom je personeel
  • Je kan de gehele salarisadministratie uitbesteden aan een externe administrateur, maar blijft altijd zelf eindverantwoordelijk
  • Jij betaalt de salarissen uit

Payroll

  • Je hebt twee verschillende werkgeverschapsvormen: materieel en formeel
  • Je kan alle juridische zaken uit handen geven
  • De payrollorganisatie zorgt voor alles rondom in- en uitdiensttredingen
  • Werknemers komen op de loonlijst van de payrollorganisatie
  • Je bent niet verantwoordelijk voor de kosten in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid.

Ben je nieuwsgierig geraakt naar payroll of heb je hulp nodig bij de salarisadministratie? Payroll select helpt je daarbij! Neem vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit artikel