payroll, uitzenden, verschil payroll en uitzenden

06-03-2024

Wat zijn de verschillen tussen payroll en het uitbesteden van je salarisadministratie?

In de wereld van bedrijfsvoering en HR-management zijn termen zoals salarisadministratie uitbesteden en payroll vaak te horen. Hoewel deze termen soms door elkaar worden gebruikt, vertegenwoordigen ze eigenlijk twee verschillende benaderingen voor het beheren van de loonadministratie van een bedrijf. In deze blog gaan we dieper in op het verschil tussen het uitbesteden van je salarisadministratie en het gebruik van payroll.

Wat is de betekenis van het uitbesteden van je salarisadministratie?

Bij het uitbesteden van alleen de salarisadministratie blijft de organisatie de juridische werkgever van haar werknemers. De externe dienstverlener houdt zich uitsluitend bezig met het berekenen van de salarissen, het verwerken van loonstrookjes, en het zorgen voor de juiste afdracht van belastingen en premies op basis van de aangeleverde gegevens. De organisatie behoudt de verantwoordelijkheid voor alle HR-gerelateerde taken, zoals contractbeheer, ziekteverzuim, en het beheer van vakantiedagen. Aangezien de organisatie de juridische werkgever blijft, behoudt deze ook alle werkgeversrisico’s, waaronder het risico op loondoorbetaling bij ziekte.

Wat is de betekenis van payroll?

Payroll verwijst naar een specifieke vorm van salarisadministratie waarbij een bedrijf een externe dienstverlener inhuurt om de verantwoordelijkheid voor het verwerken van salarissen en gerelateerde taken over te nemen. Wanneer een bedrijf de volledige payroll uitbesteedt, draagt het niet alleen de administratieve taken over, maar ook het juridische werkgeverschap. Het payrollbedrijf wordt de formele werkgever van de werknemers, wat betekent dat het verantwoordelijk is voor juridische werkgeversverplichtingen zoals het afdragen van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen, het dekken van arbeidsrechtelijke risico’s, en het verstrekken van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Hoe kies je tussen payroll en het uitbesteden van je salarisadministratie?

Bij het kiezen tussen het volledig uitbesteden van je payroll en het uitbesteden van alleen je salarisadministratie, zijn er verschillende factoren die je moet overwegen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 • Grote of complexe organisaties met een aanzienlijk aantal werknemers of met complexe arbeidsvoorwaarden kunnen meer baat hebben bij het volledig uitbesteden van de payroll, aangezien dit kan helpen bij het beheren van de complexiteit en het verminderen van de administratieve last. Kleinere bedrijven of die met een minder complexe structuur vinden misschien dat het uitbesteden van alleen de salarisadministratie voldoende is en kosten effectiever.
 • De kosten van volledige payroll uitbesteding zijn doorgaans hoger dan het uitbesteden van alleen de salarisadministratie, gezien de uitgebreidere dienstverlening. Analyseer de kosten-batenverhouding om te bepalen welke optie financieel haalbaar is voor jouw bedrijf.
 • Bepaal hoeveel controle en flexibiliteit je wilt behouden over je HR-processen en werknemersrelaties. Met volledige payroll uitbesteding verlies je een deel van de directe controle, wat nadelig kan zijn als je nauw betrokken wilt blijven bij je personeelsbeleid.

Wat zijn de voordelen van payroll en het uitbesteden van je salarisadministratie?

Voordelen van je salarisadministratie uitbesteden:

 • Tijd en Kostenbesparing: Door de salarisadministratie uit te besteden, kunnen bedrijven kostbare tijd en middelen besparen die anders zouden worden besteed aan het inhuren en trainen van interne medewerkers voor deze taak.
 • Nauwkeurigheid: Externe salarisadministratiebedrijven zijn gespecialiseerd in het verwerken van salarissen en zijn op de hoogte van de meest recente wet- en regelgeving. Dit vermindert de kans op fouten en zorgt ervoor dat het bedrijf voldoet aan alle wettelijke verplichtingen.
 • Toegang tot Expertise: Door samen te werken met een gespecialiseerde dienstverlener krijgt het bedrijf toegang tot expertise en ervaring op het gebied van salarisadministratie, wat kan helpen bij het oplossen van complexe vraagstukken en het optimaliseren van processen.

Voordelen van payroll:

 • Focus op Kernactiviteiten: Door payroll uit te besteden, kunnen bedrijven zich meer concentreren op hun kernactiviteiten en strategische doelen.
 • Flexibiliteit: Payroll stelt bedrijven in staat om flexibeler om te gaan met hun personeelsbestand, aangezien ze externe expertise kunnen inschakelen wanneer dat nodig is. Hierdoor hoeven zij zich niet vast te leggen aan langdurige contracten.
 • Risicobeheer: Externe payroll bedrijven zijn vaak goed op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving met betrekking tot belastingen en arbeidswetgeving. Hierdoor hebben ondernemers een waardevolle bron voor het beheersen van risico’s en het voorkomen van juridische problemen.

Voordelen Payroll Select

Los van de eerdergenoemde voordelen voor payroll en het uitbesteden van je salarisadministratie biedt Payroll Select nog meer voordelen.

 • Meer dan 20 jaar ervaring: Met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van payroll hebben wij ons gepositioneerd als een van de grootste payroll bedrijven van Nederland.
 • In-house juridische afdeling: Wij hebben een eigen juridische afdeling. Bij juridische vraagstukken kunnen wij snel schakelen en jou van het beste advies voorzien.
 • Medewerkersportaal: Jouw medewerkers worden ingeschreven binnen een medewerkersportaal waarin zij 24/7 inzicht hebben. Hier worden de gewerkte uren, loonstroken en andere financiële gegevens weergegeven.
 • Easyoffice: We hebben een app/portaal via waar je zowel als werkgever als werknemer alles kun inzien en zelf kunt regelen zonder tussenkomst van één van onze medewerkers.

Payroll Select is jouw kennispartner

Wil je meer weten over het verschil tussen payroll en het uitbesteden van je salarisadministratie? Of wil je liever eens praten over wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op!

Deel dit artikel