12-02-2021

Wat gebeurt er als jouw klant corona krijgt?

Na een klantafspraak word je opgebeld: jouw klant is positief getest op corona. Wat nu? Deze vraag zal vast bij menig ondernemer in zijn hoofd spoken. Buiten het feit om dat iedereen natuurlijk in quarantaine moet, heeft dit wellicht ook impact op jouw bedrijf. Het is namelijk gedurende deze corona-crisis voor iedere ondernemer lastig om zijn of haar hoofd boven water te houden. Maar wat gebeurt er bijvoorbeeld als de klant begint met het eisen van schadevergoeding. Dit is wel het laatste wat je kunt gebruiken op dit moment.

Iemand aansprakelijk stellen voor een corona bestemming

Om maar direct met de deur in huis te vallen, is het aansprakelijk stellen van iemand door een corona besmetting erg klein. Daar hoef je je als ondernemer dus ook niet druk om te maken. Er zijn echter twee verschillende soorten strafrecht, namelijk het civiel recht en strafrecht. Wanneer je iemand bewust in zijn gezicht hoest, valt dit onder strafrecht en krijg je direct een boete of een gevangenisstraf. Van civiel recht is sprake wanneer iemand achteraf zegt dat hij van jou corona heeft gekregen.

Diverse punten

De kans dat een rechter je aansprakelijk stelt is erg klein, omdat je aan verschillende punten moet voldoen om hier wel aansprakelijk gesteld voor te worden. Er wordt namelijk gekeken of het een onrechtmatige gedraging was, is het toerekenbaar, is er schade en is de besmetting daadwerkelijk gekomen door jullie klantafspraak? Wanneer hier overal ja op geantwoord kan worden dan moet er alsnog gekeken worden naar relativiteit. Is de aansprakelijkheid dus relevant?

Conclusie

Deze punten hierboven geven dus aan de kans op aansprakelijkheid heel klein is. Ten eerste moet jouw klant jouw aansprakelijkheid stellen en daarna moet het dus bewezen worden. Daarbij nog de vraag of de corona-melder hierin nog een rol speelt? Dit is niet het geval, want daarbij gelden alsnog dezelfde regels als hierboven. Er is geen direct bewijs dat jij jouw klant hebt besmet. Je hoeft dus niet bang te zijn om aansprakelijk gesteld te worden.

Deel dit artikel