13-06-2022

Wat zijn payrollwerknemers?

Payrollwerknemers zijn medewerkers die werken voor een bedrijf, maar juridisch gezien in dienst zijn van een payrollorganisatie.

Voor de payrollwerknemer betekent dit onder andere het volgende:

  • Een payrollwerknemer ontvangt zijn of haar salaris van het payrollbedrijf;
  • Een payrollwerknemer ontvangt zijn arbeidsovereenkomst van het payrollbedrijf;
  • De loonstroken en jaaropgaven worden vanuit het payrollbedrijf naar de payrollwerknemers gestuurd.

Het minimumloon geldt voor een volledige werkweek. Dit zijn meestal weken van 36, 38 of 40 uur per week. Hoelang een normale werkweek duurt hangt af van de mogelijke cao-afspraken. Bijvoorbeeld voor een supermarkt is een normale week 40 uur, maar voor de horeca bedraagt dit 38 uur.

Juridisch werkgeverschap

Wanneer het bedrijf waar jij voor werkt een gebruik maakt van payroll, wordt het juridisch werkgeverschap overgedragen aan de payrollonderneming. Hierdoor is de werkgever niet meer verantwoordelijk voor het uitbetalen van het loon en de loonadministratie. Ook de verzekeringen zijn allemaal geregeld via het payrollbedrijf. Wanneer het juridisch werkgeverschap is overgedragen aan een payrollbedrijf, werk je wettelijk gezien voor de payroller omdat alle aansprakelijkheden worden overgenomen. De payrollpartij is in dat geval de juridisch werkgever.

Werving en selectie

Een payrollbedrijf lijkt op een uitzendbureau omdat een groot gedeelte van het werkgeverschap wordt overgenomen. Maar het is absoluut niet hetzelfde. Een payrollorganisatie neemt de werving en selectie niet op zich. Dit is bij een uitzendbureau wel het geval. Daarnaast ontvang je als uitzendkracht andere arbeidsvoorwaarden dan een payrollwerknemer.

Het payrollcontract

De payrollorganisatie sluit een arbeidsovereenkomst met de werknemer en hierdoor is de werknemer in dienst van de payroller. De payrollmedewerker ontvangt zijn loonstroken, salaris, vakantiegeld, jaaropgaven etc. dus van de payrollorganisatie. Sinds 1 januari 2015 hebben payrollmedewerkers dezelfde ontslagbescherming als medewerkers die vast in dienst zijn bij hun werkgever. En sinds 1 januari 2021 hebben payrollwerknemers recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als een werknemer in dienst van de inlener.

Wat zijn de voordelen voor payrollwerknemers?

  • Er is sprake van een tijdige betaling, iedere keer op een vaste datum;
  • Je hebt recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als medewerkers in dienst van de inlener. Denk aan vakantiedagen, verlofregelingen, bonusregelingen etc;
  • Je hebt recht op collectieve verzekeringen;
  • Er wordt gezorgd voor een adequaat pensioen;
  • Er wordt een reservering gemaakt voor kort verzuim en feestdagen.

Kortom: alles van a-tot-z goed geregeld.
Overweeg jij om jouw medewerkers te verlonen op payrollbasis? Of zit je al bij een payroll organisatie maar ben je niet tevreden? Je hebt als onderneming verschillende mogelijkheden bij een payrollbedrijf als payroll select. Zij verzorgen de complete overname en implementaties zodat je zonder zorgen overstapt.

Ben je nieuwsgierig geraakt naar payroll of heb je hulp nodig bij de salarisadministratie? Payroll select helpt je daarbij! Neem vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit artikel