
WAB: Wet arbeidsmarkt in balans
Per 1 januari 2020 is de WAB, oftewel de Wet arbeidsmarkt in balans, in werking gegaan. Maar wat houdt dit nou eigenlijk in voor ondernemers en voor werknemers? En welke invloed heeft de WAB op payrollen? Wij leggen het je uit, zodat je precies weet waar je rekening mee moet houden en wat het voor jou kan opleveren.
Wat is de WAB?
De WAB is een wet waarin nieuwe regels zijn opgenomen voor arbeidscontracten en ontslag. Het doel van de wet is om het verschil tussen vaste contracten en flexibele contracten te verkleinen. Voordat de wet in werking was getreden, hadden werknemers met een vast contract vaak betere arbeidsvoorwaarden dan flexwerkers. Payrollwerknemers en oproepkrachten hebben dankzij de WAB nu meer zekerheid. Voor werkgevers is het nu juist aantrekkelijker om een vast contract aan te bieden.
Payrollen en de WAB?
Is payroll na de WAB nog wel interessant? Dit is een vraag die we vaak gesteld krijgen. Het antwoord is heel simpel: het is zeker nog steeds interessant om te kiezen voor payrolling bij een payroll bedrijf met de komst van de WAB. Dit komt doordat je als werkgever nog steeds flexibel bent, je vrijheid hebt en je flink veel kosten kunt besparen. Om een goed beeld te krijgen van de voordelen voor jouw bedrijf, raden we je zeker aan om contact met ons op te nemen. Wij vertellen je graag meer over de diverse mogelijkheden en hoe wij jou kunnen helpen op het gebied van payrolling.
Vraag jouw payrolltarief op
Laat jouw gegevens achter en we nemen binnen 24 uur contact op. Liever bellen op een moment dat het jouw uitkomt? Geen probleem. Maak een belafspraak door de gewenste datum en tijdsslot te kiezen.
De wijzigingen van de WAB
Drie contracten in drie jaar: voor de WAB mocht je een medewerker drie contracten aanbieden in twee jaar. Door de nieuwe regelgeving is dit nu drie contracten in drie jaar geworden.
Kosten: allereerst is het belangrijk dat je nadenkt met welke kosten je rekening moet houden. Werkgevers moeten door de WAB een hogere WW premie betalen voor flexibele contracten.
Ontslag: een andere verandering is dat het eenvoudiger zou moeten zijn om vaste werknemers te ontslaan. Voor de WAB moest een werkgever volledig voldoen aan 1 van de 8 ontslaggronden. Door de WAB zijn er meer mogelijkheden om iemand te kunnen ontslaan.
Transitievergoeding: wanneer een werknemer wordt ontslagen dan heeft de werknemer recht op een ontslagvergoeding, oftewel een transitievergoeding. Voorheen was dit pas van toepassing na een dienstverband van 24 maanden of langer, nu geldt dit al vanaf de eerste dag.
Oproepkrachten: voor oproepkrachten is er veel veranderd. Zo krijgt een oproepkracht altijd drie uur uitbetaald wanneer hij of zij is opgeroepen, ook al werkt de oproepkracht minder dan drie uur. Daarnaast moet een oproepkracht tijdig worden opgeroepen. Dit is ten minste vier dagen van te voren en het mag alleen digitaal en schriftelijk.
De voordelen van payroll select
Meer weten over payrolling?

Direct contact
Persoonlijk advies
Op zoek naar meer informatie of persoonlijk advies op het gebied van verlonen? Bel ons direct op 0570 – 850 572 of plan een terugbelverzoek in via de button. Onze experts staan voor je klaar!
Alternatief
Uitzenden
Verlonen op basis van een payrollovereenkomst is niet voor elke ondernemer de beste oplossing. Daarom bieden wij ook de mogelijkheid om medewerkers te verlonen op uitzendbasis. Grootste voordelen? Op uitzendbasis mogen medewerkers tot 4 jaar flexibel voor jouw bedrijf werken en wij regelen de werving en selectie.